Catherine Ashton a fost audiată miercuri dimineaţă de Parlamentul European, o discuţie aşteptată cu nerăbdare, dar care s-a soldat cu puţine învăţăminte, transmite corespondentul RFI Mihaela Gherghişan.
Catherine Ashton a fost audiată miercuri dimineaţă de Parlamentul European, o discuţie aşteptată cu nerăbdare, dar care s-a soldat cu puţine învăţăminte, transmite corespondentul RFI Mihaela Gherghişan (audio).
Întrebări numeroase şi un timp de răspuns restrâns, iată o situaţie care i-a fost mai degrabă avantajoasă doamnei Ashton în cursul acestei audieri, întrucât ea nu a intrat în detalii.
Afganistan, relaţiile cu Statele Unite, apropierea Moldovei de Uniunea Europeană, apărarea europeană, aderarea Turciei la Uniune, dialogul cu Rusia, toate acestea au fost abordate de Catherine Ashton din punct de vedere pur teoretic.
Ea a fost atentă să nu contrazică Parlamentul European privind nici unul dintre aceste dosare, dar deputaţii europeni nu pot spune că au aflat ceva miercuri, 2 decembrie, de la ministrul de Externe comunitar.
Lady Ashton a subliniat că preţuieşte munca Înaltului Reprezentant Javier Solana şi a comisarului pentru Relatii Externe, Benita Ferrero Waldner, predecesorii săi, ale căror posturi ea le cumulează acum. La fel, Catherine Ashton a spus că se va consulta cu ei la începutul carierei sale.
În fine, deputaţii au dorit clarificări privind perioada anilor '80, când Lady Ashton era trezorierul unei organizaţii anti-nucleare, ce a primit mari donaţii de la surse anonime, probabil de la Uniunea Sovietică.
Britanica a ocolit un răspuns clar şi a spus doar că marea parte a donaţiilor erau adunate în timpul marşurilor anti-nucleare în Marea Britanie, ceea ce face ca sursele să rămână anonime. Corespondentul RFI la Bruxelles, Mihaela Gherghişan.
Catherine Ashton a fost audiată miercuri dimineaţă de Parlamentul Euro