Numirea lui Dacian Ciolos in functia de comisar european pe agricultura, cea mai inalta functie detinuta de un roman intr-o organizatie politica europeana, va apropia Romania de negocierile cu UE si de tarile care pana acum au privit cu reticenta potentialul agricol al tarii noastre.
Agricultura romaneasca contribuie cu sub 7% la PIB, jucatorii din retail preferand sa apeleze in proportie de 70% la importuri pentru produsele agroalimentare, chiar daca avem 14 mil. ha de teren agricol, una dintre cele mai mari suprafete din Europa.
Specialistii au spus in repetate randuri ca productia locala ar putea hrani de 10 ori mai multe persoane decat in prezent, avand in vedere potentialul imens al agriculturii, domeniu in care lucreaza o treime din populatia ocupata a tarii (mult peste media europeana de 5,9%).
Cu toate acestea, fermierii nu pot accesa fondurile europene de 8 mld. euro disponibile pana in 2013, sunt decapitalizati, nu au o banca agricola care sa le ofere credite cu dobanzi preferentiale, nu au dotari tehnice moderne si nici piata de desfacere. Fermierii isi pun sperantele in noul comisar european, pentru ca, spun ei, "daca legea in sanatate sau cea a invatamantului sunt legi locale, politica agricola de dezvoltare rurala este comunitara si se face la Bruxelles".
Comisarul desemnat spune ca va incerca, in perioada de pana la audierile din Parlamentul European, sa depaseasca "anumite prejudecati care persista in mediul politic de la Bruxelles, referitor la mediul politic din Romania", pentru ca apoi sa dovedeasca ca poate lucra in interesul Europei, ramanand roman "in spirit".
"Voi actiona in interesul Uniunii Europene ca unul preocupat in continuare de modul in care problematica estica a UE se poate integra mai bine in politicile europene, in interesul european", a declarat Dacian Ciolos, citat de Mediafax
Spera la subv