» Multe familii fac eforturi financiare pentru a da copiilor lor speranta la o viata lipsita de probleme de sanatate.
» In Constanta nu exista o banca de celule stem din cordonul ombilical, iar femeile doritoare apeleaza la firme din tara.
Intr-un numar din ce in ce mai mare, constantencele au inceput de ceva vreme sa apeleze la bancile de celule stem din cordon ombilical. Dorinta de a da bebelusului sansa la o viata lipsita de probleme de sanatate indeamna tot mai multe familii sa faca economii pentru a recolta celule stem din cordonul ombilical al bebelusului. "Eu am nascut in urma cu trei luni si am facut acest efort financiar pentru ca doresc tot binele copilului meu. Este o metoda foarte buna si ma bucur ca se poate face si la noi in tara", a precizat Andreea, o tanara mamica, care a depozitat celulele la o banca din Bucuresti, pentru ca in Constanta nu exista in prezent astfel de banci. A platit 1.500 de euro si acum poate sta linistita, stiind ca la cea mai mica problema de sanatate a copilului are aceste celule care o vor ajuta. Celulele stem sunt in prezent folosite pentru circa 70 de boli.
Este remarcabil insa potentialul acestora in viitor. Studii clinice se desfasoara in prezent pentru posibile terapii, nu numai pentru tratamnetul diverselor tipuri de leucemii, spre exemplu, ci si numeroase anomalii ale sistemului imunitar, afectiuni cronice, traume mecanice, arsuri. Toate celulele stem ale bebelusului se depoziteaza, in principal, pentru nevoile bebelusului, dar si in folosul familei. Celulele pot fi folosite in cazul rudelor de gradul intai, in primul rand parinti – unde probabilitatea de compatibilitate este de 50% si la frati/surori – probabilitatea de compatibilitate fiind de 25%.
O alta mamica ne-a declarat ca a apelat la o banca de celule stem din Bucuresti si este multumita ca timp de 20 de ani nu va avea pr