Băncile europene ies din criza creditelor mai mari decât înainte de apariţia problemelor, ceea ce amplifică riscurile la care sunt expuse economiile naţionale, potrivit Bloomberg. BNP Paribas, Barclays şi Banco Santander se află printre cele 353 de instituţii europene de credit care au crescut de la începutul anului 2007. În plus, 15 bănci din Europa au active mai mari decât PIB-urile ţărilor din care provin, comparativ cu numai zece, în urmă cu trei ani, potrivit datelor Bloo
Băncile europene ies din criza creditelor mai mari decât înainte de apariţia problemelor, ceea ce amplifică riscurile la care sunt expuse economiile naţionale, potrivit Bloomberg.
BNP Paribas, Barclays şi Banco Santander se află printre cele 353 de instituţii europene de credit care au crescut de la începutul anului 2007.
În plus, 15 bănci din Europa au active mai mari decât PIB-urile ţărilor din care provin, comparativ cu numai zece, în urmă cu trei ani, potrivit datelor Bloomberg.
Uniunea Europeană a impus divizarea băncilor salvate cu fonduri guvernamentale, dar autorităţile de reglementare nu au luat măsuri în cazul instituţiilor financiare care nu au primit ajutoare de stat şi sunt prea mari pentru a fi lăsate să intre în faliment.
Activele băncilor europene au crescut cu 25% de la începutul lui 2007, comparativ cu avansul de 20% consemnat de instituţiile de credit din SUA.
"Sădim seminţele unei noi crize. În ultimii doi ani, băncile au devenit mai mari, iar evoluţia este contrară condiţiilor actuale", consideră David Lascelles, analist la Centrul pentru studii în domeniul inovaţiilor financiare, din Londra.
Activele Royal Bank of Scotland au crescut cu 2.914%
În ultimii zece ani, activele Royal Bank of Scotland au crescut cu 2.914%, în urma achiziţiilor, tranzacţiilor financiare şi dezvoltării operaţiunilor de creditare, iar banca a cheltuit