Daca Mircea Geoana va castiga duminica, poza de grup in care este flancat de Crin Antonescu si, mai ales, Klaus Iohannis, s-ar putea dovedi factorul cheie. Dincolo de orice dezvaluiri si argumente, aceasta poza promite exact ceea ce romanii par sa-si doreasca mai mult dupa patru ani de razboi: putina stabilitate in care sa-si traga sufletul si sentimentul ca exista cineva care guverneaza cu adevarat tara.
De fapt, nu este vreo noutate: din 2000 incoace alegerile prezidentiale au fost castigate de cel care a avut in spate o coalitie cu care sa poata guverna. Insa in aceasta perioada crunta de criza, nevoia de stabilitate este mai mare ca niciodata. Este exact ceea ce nu a inteles Traian Basescu atunci cand a riscat plecarea PSD de la guvernare fara sa aiba o majoritate alternativa in buzunar si exact ceea ce l-ar putea costa alegerile.
Este, in schimb, cartea pe care o joaca cu toata puterea alianta masiva creata impotiva presedintelui si care este cel putin la fel de vinovata pentru razboiul celor 5 ani.
Dar cata stabilitate garanteaza proiectul Iohannis si, mai ales, cu ce pret?
Desi a devenit cheia campaniei lui Mircea Geoana, acest proiect este deocamdata lipsit de continut. Acordul intre PSD si PNL nu contine decat generalitati si promisiunea ca impozitele nu vor creste, iar cota unica nu va fi abolita.
"Nu vrem sa intram deocamdata in detalii", ne spune dl. Iohannis, absent, de altfel, la negocierea si semnarea documentului. Insa tocmai detaliile sunt importante pentru ca, in functie de ele, ne putem convinge cat de serioase sunt si aceasta alianta, si promisiunile in privinta fiscalitatii.
Dar daca acordul nu ne zice prea multe, sa vedem ce ne zice Mircea Geoana ca va face Klaus Iohannis?
Primele doua decizii vor fi, potrivit liderului PSD, anularea impozitului forfetar si modif