Rata şomajului în Uniunea Europeană (UE) a avansat cu un punct procentual în luna octombrie, faţă de septembrie, la 9,3%. România a pierdut un loc în topul statelor cu cel mai scăzut şomaj, căzând pe poziţia a noua.
Potrivit Eurostat, ţara cu cea mai redusă rată a şomajului rămâne Olanda - 3,7%. Urmează Austria (4,7%), Cipru (6%), Slovenia (6,2%), Luxemburg (6,6%), Danemarca (6,9%), Malta (7%) şi Cehia (7,1%). România a înregistrat, în octombrie, o rată a şomajului de 7,1%.
Pe de altă parte, cei mai mulţi şomeri a înregistrat Letonia, cu o rată de 20,9%, urmată de Spania - 19,3%. Aceasta din urmă a reuşit, totuşi, să se menţină la nivelul din luna septembrie. Media UE se plasează la 9,3%, iar cea a zonei euro, la 9,8%.
Atingem 10% anul viitor
Potrivit FMI, rata şomajului în ţara noastră va atinge 10% în prima parte a lui 2010. După primele zece luni din acest an, numărul şomerilor a depăşit 650.000, iar peste 80% din cei rămaşi fără loc de muncă proveneau din sectorul privat.
Astfel, disponibilizările în sectorul public au crescut cu doar 1,8% faţă de cele din companiile private (21,5%). Pe judeţe, firmele din Dolj au concediat cei mai mulţi angajaţi, urmate de cele din Bucureşti şi din Prahova. Companiile care şi-au trimis cei mai puţini oameni în şomaj se regăsesc în Ilfov, Brăila şi Călăraşi.
Nici perspectivele de angajare nu sunt mai bune. Statisticile oficiale arată că România este în al patrulea trimestru consecutiv de scădere a locurilor de muncă vacante, fenomen răspândit în toate sectoarele economiei.
Datele Institutului Naţional de Statistică (INS) arată, pe de-o parte, scăderea cu 1,26% a volumului de locuri de muncă vacante în trimestrul al treilea din 2009 faţă de aceeaşi perioadă din 2008, iar de cealaltă parte menţinerea pesimismului managerilor în legătură cu evoluţiile din perioada imediat următoare. @