Ioana Popescu este singurul medic foniatru din Braşov. Cântăreţi ai Operei, actori, crainici tv, studenţi la canto, dar şi simpli braşoveni apelează la serviciile ei, pentru a-şi menţine vocea.
Foniatria este una dintre specializările foarte rare din România, pe care foarte puţini medici au îndrăznit să o exploreze, dar în care şi mai puţini au avut şansa să profeseze. În ţara noastră există mai puţin de zece medici de acest tip, printre care se numărără şi braşoveanca Ioana Popescu.
Această ramură a medicinei se ocupă cu tratarea bolilor care ţin de utilizarea vocii, adică tot ceea ce înseamnă producerea şi menţinerea graiului.
Pentru Ioana, alegerea a fost foarte simplă: a urmat cursurile Şcolii de Muzică din Braşov, iar în timpul facultăţii a cochetat cu muzica, fiind membru în mai multe coruri. În timpul anilor de şcoală a cântat în corul „Camerata Infantis", condus de profesorul Nicolae Bica.
Aşa a primit primele noţiuni de foniatrie. „Şcoala de Muzică, Liceul «Andrei Şaguna» şi Facultatea de Medicină au fost cele trei pasiuni pe care le-am unificat în medicina centrată pe vocea umană. Sunt pur şi simplu fascinată de vocea cântată şi de cea vorbită. De aceea, mă simt foarte norocoasă că pot face ceea ce-mi place", mărturiseşte Ioana Popescu.
Cântăreţi de seamă îi calcă pragul cabinetului
„Tratez o seamă de cântăreţi şi artişti ai Operei Braşov, ai Teatrului Dramatic, profesori şi elevi ai Liceului de Muzică, profesori şi studenţi de la Conservator, profesori şi elevi ai Şcolii Populare de Artă, chiar şi preoţi şi simpli profesori, în general, persoanele care îşi utilizează profesional vocea. Tratez şi artişti de seamă ai Braşovului, dar vreau să păstrez secretul profesional în acest sens", mai spune Ioana Popescu.
Profesioniştii vocii apelează cel mai des la serviciile Ioanei când au probleme legate de disfuncţii şi infl