Mai multe bănci locale au primit amenzi pentru raportări eronate către Biroul de Credit. Greşelile bancherilor lovesc în mod direct clienţii, care ajung să nu mai poată lua credite. Anul acesta este primul în care bancherii au primit astfel de sancţiuni. Într-o perioadă în care criza a înmulţit restanţierii la credite, o parte dintre clienţii trimişi în baza de date a Biroului de Credit au ajuns totuşi pe lista neagră fără vina lor. Cardurile de salariu, care generea
Mai multe bănci locale au primit amenzi pentru raportări eronate către Biroul de Credit. Greşelile bancherilor lovesc în mod direct clienţii, care ajung să nu mai poată lua credite.
Anul acesta este primul în care bancherii au primit astfel de sancţiuni. Într-o perioadă în care criza a înmulţit restanţierii la credite, o parte dintre clienţii trimişi în baza de date a Biroului de Credit au ajuns totuşi pe lista neagră fără vina lor. Cardurile de salariu, care generează restanţe odată ce nu mai sunt alimentate, par a fi cel mai important furnizor de „victime”, ca şi debitarea greşită a unor conturi în care clienţii îşi plătesc ratele la credite. Din cauza erorilor comise de bănci, clienţii nu vor mai putea contracta împrumuturi în următorii patru ani. Sute de reclamaţii au fost primite la Protecţia Consumatorului, unele soldate cu amenzi, sancţiuni suplimentare fiind stabilite şi de autoritatea care supraveghează prelucrarea datelor cu caracter personal. În ultimul an, instituţia a amendat patru bănci pentru raportări eronate către Biroul de Credit.
110% a crescut numărul restanţierilor înscrişi la Biroul de Credit faţă de ianuarie 2009
70% din restanţierii de la Biroul de Credit au credite de consum de valori mici şi foarte mici
5 mil. de români au contractat cel puţin un credit bancar
Mai multe bănci au primit anul acesta amenzi, ca urmare a unor raportări eronate