Protejarea persoanelor cu venituri reduse de impactul crizei mondiale este o măsură căreia România trebuie să îi acorde prioritate, a declarat şeful Departamentului European al FMI, Marek Belka. De asemenea, programul Fondului Monetar Internaţional (FMI) indică faptul că trebuie evitată încetinirea implementării reformelor.
"Paşii pentru asigurarea succesului programelor FMI diferă de la stat la stat. În unele ţări, printre care România şi Letonia, succesul implementării programelor şi evitarea unei oboseli în realizarea reformelor ar trebui să fie cele mai importante obiective", a afirmat Belka.
În 2008 şi 2009, trei state membre ale UE, respectiv România, Ungaria şi Letonia, s-au confruntat cu probleme ale balanţei de plăţi atât de severe încât au avut nevoie de asistenţă financiară externă. În fiecare caz, ajutorul a fost acordat prin intermediul unor programe comune FMI şi UE, spune oficialul.
"Răspunsul FMI a fost rapid şi eficient şi a evitat apariţia unei crize majore a balanţei de plăţi în România, dar mai ales în Letonia. Niciunul dintre statele care au apelat la ajutorul Fondului nu riscă să fie afectat, pe termen scurt, de noi turbulenţe economice. Alte ţări, însă, rămân vulnerabile şi de aceea un al doilea val de programe FMI ar putea urma", a avertizat directorul FMI, citat de Mediafax.
Instituţia financiară internaţională a acordat o atenţie deosebită dimensiunilor sociale ale programelor sale. Spre exemplu, strategia fiscală în cazul României, Ungariei şi Letoniei vizează protejarea populaţiei sărace sau cu venituri mici în faţa crizei mondiale.
România are un acord cu FMI pe doi ani, pentru 12,95 miliarde euro, pachetul total de finanţare externă, de la Fond, Uniunea Europeană, BM şi BERD, urmând să ajungă la 19,95 miliarde euro.