De la instructor de teatru la Buzău, bărbatul a ajuns în 1975 directorul Casei de Cultură a Sindicatelor din Ploieşti, post pe care încă în mai ocupă, graţie capacităţii sale de a organiza spectacole pe gustul publicului ploieştean
Bucurându-se de un mare succes nu numai în Buzău, ci şi în Ploieşti, Ioan a decis să vină la Ploieşti, unde a coordonat, pentru cinci ani, activitatea Clubului Combinatului Chimic din Valea Călugărească, iar apoi a ajuns şi la Clubul Combinatului Brazi.
În 1975, Ioan Bălcinoiu a preluat conducerea Casei de Cultură a Sindicatelor din Ploieşti, un loc de referinţă pentru toate spectacolele vremii dar şi un punct de întâlnire al iubitorilor de artă.
Ioan a organizat foarte multe spectacole la Sindicate, dar spune că anumite genuri de evenimente şi-au pierdut în timp succesul la public. „Aveam cu foarte mulţi ani în urmă operetă la matineu şi seara, iar oamenii mă sunau neîncetat ca să mă întrebe cine joacă. Acum acest gen de spectacol nu mai reuşeşte să atragă nici jumătate de sală", explică directorul.
Omul sfinţeşte locul
În cei peste 30 de ani de activitate la Casa de Cultură a Sindicatelor, Ioan s-a implicat activ în tot ce ţine de activitatea artistică şi a reuşit să facă din Sindicate un loc preferat nu numai de iubitorii de spectacole de teatru ci şi de dans sau chiar de cititori, aici existând şi o bibliotecă cu peste 70.000 de volume.
Bărbatul nu se vede făcând altceva decât să organizeze spectacole, în ciuda vârstei sale înaintate. „Activitatea artistică are o încărcătură extraordinară, există multe preocupări pentru actul cultural-artistic din partea ploieştenilor. Sunt bucuros că am avut ocazia să lucrez cu renumite teatre din ţară, cum ar fi Teatrul Giuleşti, sau să ajut la punerea în scenă a unor piese colosale, precum «Zbor deasupra unui cuib