Experţi români şi internaţionali explică de ce ar trebui să ne imunizăm contra gripei noi şi cât de sigur este vaccinul pandemic. Sursa: EPA
Cum în aceste zile peste un milion de doze de vaccin contra gripei noi au fost distribuie în ţară, iar alte câteva milioane urmează să fie livrate, întrebarea care stă pe buzele multor români este „Să mă vaccinez sau nu contra gripei noi?”.
Experţii oferă răspunsuri.
1. Cum se va organiza imunizarea bolnavilor cronic, la care riscul de deces este mare? Se recomandă analize pentru descoperirea bolilor cronice?
„Vaccinarea celor cu boli cronice se va realiza asemenea celorlalte campanii de imunizare contra gripei, din anii trecuţi: în unităţi medico-sociale în care aceştia sunt internaţi şi prin medicii de familie care vor chema bolnavii la vaccinare. Campania va începe în scurt timp, după finalizarea celei pentru medici, poliţişti etc.”, explică Oana Grigore, consilier în Ministerul Sănătăţii.
În ceea ce priveşte descoperirea unor eventuale boli cronice, specialiştii recomandă prezentarea la medic o dată pe an pentru efectuarea analizelor obligatorii, care sunt acoperite de asigurări.
2. De ce ar trebui să ne vaccinăm?
„Este singura metodă clară de prevenţie a infecţiei cu virusul A/H1N1. Dacă sunteţi adult, în situaţia de a alege să vă imunizaţi sau nu, gândiţi-vă la rudele cu care intraţi în contact şi care au boli cronice (diabet, boli cardiovasculare, renale, respiratorii etc.), care au un risc mare să facă alte complicaţii, dar şi la copii, mai ales la cei mici, care nu au imunitatea dezvoltată şi pot face forme grave de boală”, vă sfătuieşte Victor Olsavszky, reprezentanul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii în România.
3. Cum ne dăm seama dacă vaccinule sigur, mai ales că a fost făcut repede?
Vaccinurile antigripale se folosesc