Cei care vor să plece în vacanţă peste hotare de Sărbători, ar trebui să cumpere valută din România. Deşi e mai practic să plăteşti cu cardul, preţul plătit e mai mare decât în cazul în care plata se face cu numerar.
Explicaţia este simplă: schimbul se face la paritatea stabilită de organizaţii ca MasterCard, Visa, care este mai mare decât cea stabilită de Banca Naţională şi cursul afişat de bănci. Practic, este operat un schimb valutar între valuta ţării în care se face tranzacţia şi moneda de referinţă, efectuat de organizaţie la cursul propriu. Apoi, se realizează un schimb valutar între moneda de referinţă şi valuta contului, efectuat la cursul de vânzare al băncii emitente.
În cazul în care vă hotărâţi să schimbaţi leii în euro sau dolari la ghişeul băncii, e bine de ştiut că pot să existe câteva “surprize”. De exemplu, deşi băncile încurajează plata cu cardul, în momentul în care clientul vrea să facă o tranzacţie electronică la ghişeul băncii, cele mai multe instituţii de credit taxează plata ca şi cum ar fi transfer între conturi, indiferent că este vorba despre conturi deschise la aceeaşi bancă sau la bănci diferite.
Cursul scade... pe cont
În condiţiile în care clientul cumpără valută din contul curent, băncile oferă un curs mai mic decât în cazul în care schimbul se face cu numerar.
De exemplu, BRD vinde un euro cu 4,3100 lei, dacă operaţiunea se efectuează din cont, cu 4,3200 lei dacă schimbul se efectuează la casă şi cu 4,3400 lei, în cazul în care schimbul se face pe card. Clientul poate cumpăra un euro de la Credit Europe Bank cu 4.1400 lei pe card şi cu 4,3500 lei, dacă operaţiunea se face din contul curent.
În cazul în care clientul vrea să schimbe o sumă mai mică de 20.000 de euro sau echivalentul ei, va suporta un curs de 4,3275 lei/euro, afişat de Raiffeisen Bank, la cumpărare de