» "Inainte de gloria Greciei si a Romei, chiar si inainte de primele orase ale Mesopotamiei sau de templele de pe Nil, de-a lungul Vaii Dunarii, la poalele Muntilor Balcani, au trait oameni aflati cu mult inaintea vremurilor lor prin arta, tehnologie si comert." New York Times a facut recenzia primei expozitii organizate vreodata peste Atlantic cu artefacte ale culturilor preistorice din familia Cucuteni-Hamangia.
"Lumea pierduta a vechii Europe: valea Dunarii, 5000-3500 i.Chr." a fost inaugurata in urma cu o luna la Institutul de Studiere a Lumii Vechi (ISAW) de la Universitatea din New York. Peste 250 de obiecte, unele vechi de mai bine de 8.000 de ani, provenite din muzeele din Romania, Bulgaria si Republica Moldova au fost expuse pentru prima data in Statele Unite.
Preistoria, ascunsa in spatele Cortinei de Fier
Expozitia, pe care NYT o considera drept "scoaterea din obscuritate" a unei perioade importante din istoria omenirii, marcheaza primul contact direct al lumii academice si al publicului occidental cu culturile vechi din familiile Cucuteni-Hamangia-Vinca-Tripolie si precursoarele lor. Intr-un fel, pentru cercetatorii americani si cei din spatiul vestic, istoria recenta a ridicat valul de pe misterele preistoriei, pentru ca descoperirile facute in sud-estul Europei, mai ales in perioada comunista, nu au putut fi promovate dincolo de Cortina de Fier, iar exegetii occidentali au avut doar acces limitat la descoperirile colegilor lor din lagarul estic.
Pana in urma cu 20 de ani, expertii occidentali aveau la dispozitie putine obiecte din aceasta perioada a istoriei si informatii si mai putine. Obiecte ceramice din culturi inrudite – precum figurinele "zeitelor fertilitatii" descoperite si in siturile arheologice din Vest – nu tradau nimic cu privire la originea, structura sociala sau credintele care generasera obiecte ata