Coaliţiile şi trădările apropie politica umană de cea animală. Liderii sălbăticiei sunt aleşi totuşi prin ceea ce specialistul în etologie Carmen Strungaru numeşte „mai mult decât un vot”.
Animalul politic există - la modul cel mai propriu - de când lumea, iar pe malurile Dâmboviţei găsim doar întrupări ale acestei „sălbăticiuni” cu porniri de lider. Societăţile animale îşi caută dintotdeauna conducători nu neapărat puternici din punct de vedere fizic, cât mai ales psihic. În lumea cimpanzeilor, împotriva liderului care devine agresiv se formează adevărate coaliţii - arată, într-o inedită analiză a campaniei electorale, conf. univ. dr. Carmen Strungaru, de la Facultatea de Biologie din cadrul Universităţii Bucureşti, specialistă în etologie.
Vorbim despre o ştiinţă care se ocupă cu studiul comportamentului diferitelor specii, comportament determinat de zestrea genetică provenită de la rude mai apropiate sau mai îndepărtate. De la coaliţiile şi trădările cimpanzeilor până la politica noastră, cea de toate zilele, nu sunt de făcut prea mulţi paşi.
Dezbaterile n-au de-a face, de cele mai multe ori, cu vorbele. Spectatorul e mult mai impresionat de o privire sau un gest, decât de programe economice. E mai atent la detaliile ce ţin de comportament, deoarece ştie că limbajul trupului nu-l poate păcăli. Ion Iliescu, de exemplu, a fost huiduit imediat după Revoluţie pentru că dădea din mână în timp ce vorbea de la balcon, şi amintea astfel - deranjant - de ticul predecesorului său.
Iar după celebra întâlnire de la Cluj, dintre liberalul Crin Antonescu şi Traian Băsescu, analiştii au discutat mai mult despre privirea concentrată a actualului preşedinte decât despre replici acide. Politica nu e neapărat despre vizite la Moscova şi filmuleţe analizate atent, ci despre comportamente vechi de când lumea.
EVZ: Cu ce s