Din cele 1.128 de fântâni publice din Vâlcea, 68% au apă nepotabilă. Ele nu sunt curăţate, golite şi dezinfectate, iar analiza la apă nu se face anual.
Angajaţii Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Vâlcea au monitorizat în ultimele două luni calitatea apei potabile din fântânile publice din judeţ. „Din cele 1.128 de fântâni publice identificate la nivelul judeţului, 68% din ele au apa nepotabilă, conform rezultatelor obţinute de noi în urma analizelor făcute la probele de apă. Din numărul total de fântâni, doar 143 sunt inscripţionate de către primării cu privire la calitatea apei“, a declarat Luminiţa Apostolescu, directorul executiv al DSP Vâlcea.
„Nu avem intoxicaţii cu nitraţi“
În 49 de localităţi din cele 88 nu s-a făcut niciodată o verificare a calităţii apei. În comuna Bujoreni sunt cinci fântâni publice şi nu s-a analizat niciodată apa din ele. În satul Olteni din Bujoreni, este o fântână foarte veche construită în anul 1877. „E prima fântână care s-a făcut în Bujoreni în stil modern. Acum a devenit a nimănui că fiecare are fântână în curte. Nu mai e curăţită, dar apa mai e folosită de trecători“, povesteşte Ion Plăcintă din Bujoreni.
Alte două fete, Mădălina Preda şi Virginia Dobrin, care locuiesc în zonă, spun că apa din fântână nu e bună de băut pentru că e stătută. „Nu s-a mai îngrijit nimeni de ea pentru că fiecare are în curte fântâna lui“, precizează Mădălina.
Directorul DSP Vâlcea susţine că apa nu e bună deoarece fântânile nu sunt golite, curăţate, sleite şi dezinfectate măcar o dată pe an. „Starea de sănătate a consumatorilor în 2009 nu a fost afectată. Nu am avut cazuri de intoxicaţii cu nitraţi la copii sub un an sau epidemii hidrice“, declară Apostolescu.
150 de lei costă o analiză la apă
Preţul unei probe de apă analizată în laborator costă 150 de lei. Dacă o localitate are 20 de