Diagnosticat cu scleroză multiplă, Dorel Barb a fost nevoit să se pensioneze şi a decis să-i ajute pe alţii.
În urmă cu cinci ani, Dorel Barb, care pe atunci era instructor auto, a fost diagnosticat cu scleroză multiplă, iar asta i-a schimbat viaţa. Avea să îi fie interzis să mai profeseze. Tot ce mai putea face era să conducă maşina personală şi să încerce să-i ajute şi pe alţi hunedoreni, care suferă de aceeaşi boală.
„Făceam controalele periodice la Spitalul TF de la Simeria şi mă consideram sănătos, când am fost diagnosticat pentru prima oară cu scleroză multiplă. Pentru confirmare, am fost trimis la Târgu-Mureş şi, da, eram bolnav. Nu am mai avut cum să fiu instructor auto, nu mai puteam fi nici şofer pe cursă lungă, nici pe taxi, deşi propria maşină am voie să o conduc”, a povestit Dorel Barb.
Nu sunt două cazuri la fel
Reprezentanţii asociaţiilor bolnavilor de scleroză multiplă, reuniţi în cadrul Societăţii de Scleroză Multiplă din România (SSMR), au trimis adrese la Ministerul Muncii, astfel încât legea să fie schimbată şi, în urma verificărilor, să se ţină cont de gravitatea fiecărui caz şi de abilităţile fiecărui pacient în parte. „Boala asta nu are un şablon. Nu există două cazuri identice de scleroză multiplă. Ea se manifestă diferit de la om la om. Sunt situaţii în care bolnavii suferă de pusee şi starea lor se agravează rapid, ajungând în scaunul cu rotile, dar sunt şi cazuri în care te rablageşti în timp”, a adăugat Dorel Barb.
Medicamentele slăbesc imunitatea
„Medicaţia pacienţilor de scleroză multiplă slăbeşte imunitatea şi, de multe ori se întâmplă ca bolnavii să moară dintr-o pneumonie sau o gripă şi nu din cauza SM, în sine”, a menţionat Dorel Barb. Aşa s-a întâmplat cu prietenul şi colaboratorul lui Dorel Barb, Petre Roman, preşedintele Asociaţiei „New Life”, care a decedat în această vară, la numai 55 de ani