Dupa ce saptamana trecuta a imprumutat statul cu 150 de milioane de euro, BRD se pregateste sa ieftineasca creditele de retail, mai ales pe cele in lei, dar nu se asteapta ca astfel sa revigoreze cererea.
BRD, a doua mare banca de pe piata, a investit 150 mil. euro la emisiunea de titluri de stat in euro prin care Finantele au atras saptamana trecuta peste 1,4 mld. euro, insa prin aceasta practic si-a epuizat plafonul de expunere pe statul roman pentru 2009, afirma Patrick Gelin, presedintele bancii, intr-un interviu acordat ZF la incheierea mandatului.
"Nu putem subscrie fara limita titluri de stat pentru ca noi ca banca listata trebuie sa dam socoteala si actionarilor si analistilor care ne urmaresc expunerile si avem un plafon maxim chiar si pentru riscul suveran, care este redus. Apoi este si politica Société Générale de a evita o concentrare prea mare a expunerilor", spune Gelin, 64 de ani.
Fiecare banca are un astfel de plafon, al carui nivel depinde de politica bancii-mama.
Mai pot aparea surprize negative
Evaluand portofoliul de active al BRD in ansamblu, Gelin sustine ca "este evident faptul ca riscurile sunt mai bine controlate decat pe media sistemului bancar".
"Mai pot aparea surprize negative, insa in prezent stam mult mai bine decat competitorii nostri. Rentabilitatea BRD este absolut corecta, iar banca nu este in niciun caz in situatia de a fi considerata un element de risc important pentru piata locala sau pentru Société Générale."
In aceste conditii, el spune ca actuala criza ingusteaza ecarturile dintre banci.
"Nu este exclus ca intr-o zi BRD sa devina cea mai mare banca de pe piata, insa nu vrem ca aceasta sa se intample cu pretul degradarii rentabilitatii, a productivitatii sau a relatiei cu clientii. Nu vom deveni lider de piata aruncand cu credite sau alergand dupa alte active care sa ne umfle