La 20 de ani din decembrie 1989, timisorenii au iesit din nou in strada impotriva amenintarii comuniste. Au fost starniti de sfidarea PSD si PNL care au incercat sa foloseasca pe post de agenti electorali simboluri nationale, precum Revolutia, Proclamatia de la Timisoara si Corneliu Coposu.
Cele doua partide, asistate de Klaus Iohannis si cu binecuvantarea primarului Gheorghe Ciuhandu, au semnat "Parteneriatul pentru Timisoara", adica un document pretins al reconcilierii istorice in jurul lui Mircea Geoana.
A fost recunoscut caracterul anticomunist al revolutiei si, in schimb, PNTCD i-a predat ultima sa reduta lui Mircea Geoana. A predat insa Timisoara fara timisoreni.
In Piata Operei, acolo unde in urma cu 20 de ani se murea, oamenii au scandat "Rusine! Rusine! Proclamatia de la Timisoara nu-i a voastra!", iar Mircea Geoana si Crin Antonescu au fost evacuati pe usa din dos din sediul Operei.
Televiziunile de stiri au distorsionat grav informatia si au trecut cu totul sub tacere manifestatiile similare care au urmat la Brasov si Bucuresti.
Manifestatia de la Timisoara a fost organizata de PD-L si la ea au participat militanti de partid si galeria Politehnicii, au ripostat PSD si PNL. Imaginile ne aratau insa oameni cat de poate de respectabili, multi de varsta a doua, doamne cu parul alb, domni care inca socotesc ca in zilele speciale nu se iese din casa fara cravata la gat. Adica exact oamenii pe care ii vezi zilnic pe strazile Timisoarei.
Este posibil, chiar probabil, ca intre ei sa fi fost si militanti ai PD-L, dar in Piata Operei nu a avut loc o manifestatie de partid, ci s-a facut auzit strigatul timisorenilor dezamagiti si tradati de toata lumea. "Un om educat nu face asa ceva" i-a taxat, dispretuitor, Mircea Diaconu.
Bine ca timisorenii care au iesit pe strada in decembrie 1989