Cu toate ca atat oficialii Fondului Monetar International, cat si cei ai Bancii Nationale Romane au atras atentia asupra faptului ca autoritatile locale au cam sarit calul in ce priveste imprumuturile, primariile din toata tara continua sa se indatoreze la banci.
Recent Consiliul Judetean Brasov a obtinut de la BCR un imprumut de 14 milioane de euro. Banii vor fi folositi "in vederea asigurarii finantarii unor obiective de investitii".
In cadrul licitatiei organizate, criteriul de care s-a tinut cont a avut doua componente: perioada de gratie, cu o pondere de 60% si costurile, cu o pondere de 40%. Valoarea initiala a creditului era de 20 milioane euro, dar banca a acordat in final un credit de 14 milioane euro. De altfel BCR a fost singura banca ce a depus oferta pentru acest imprumut.
Si Primaria Bacau a luat de curand un credit de circa 60 milioane lei, pentru o perioada de pana la 20 de ani, in vederea asigurarii finantarii unor obiective de investitii de interes public local.
Tot Banca Comerciala Romana este cea care a acordat acest imprumut, doua fiind bancile care au depus oferte. Tipul procedurii conform careia s-a ales castigatorul a fost "negocierea accelerata".
Intre criteriile de atribuire a contractului cel mai mult a cantarit randamentul imprumutului, cu o pondere de 60%, urmat de valoarea maxima si conditiile de rambursare ale creditului, fiecare avand cate o pondere de 20%.
"Procedura a fost accelerata din motive de urgenta pentru contractare imprumut pentru asigurare necesar fonduri cofinantare pentru proiecte asistenta UE si derularii unor obiective de investitii (...)", suna explicatia din partea Primariei Bacau.
Si Primaria Giurgiu a contractat recent un imprumut in valoare de 3 milioane euro, pe zece ani, pentru "realizarea de obiective de investii in municipiul Gi