Analiştii pun aprecierea cursului pe seama atragerii de lei din piaţă de către Banca Naţională, în urma schimbului de valută efectuat de Finanţe.
Banca Naţională a României (BNR) a anunţat pentru astăzi un curs de schimb de 4,2496 lei/euro, cu 2,42 bani mai jos faţă de referinţa de ieri, înregistrând un minim al ultimelor două luni. Cursul nu a mai ajuns la valori atât de scăzute de a 1 octombrie, când un euro a fost cotat la 4,2495 lei.
Analiştii pun aprecierea leului pe seama sentimentului optimist al investitorilor pentru ţările din regiune.
Totuşi, nu exclud o intervenţie indirectă a băncii centrale, pentru sterilizarea excesului de lei din piaţă, în urma schimburilor valutare efectuate de Finanţe. „BNR ne-a obişnuit ca atunci când Ministerul Finanţelor se împrumută în euro să vândă valută. Finanţele schimbă împrumutul în lei, iar BNR vinde euro", a explicat Nicolaie Chidesciuc, economist-şef în cadrul ING Bank.
Rezervele valutare,la un vârf istoric
Toate aceste schimburi şi retrageri ale leilor de pe piaţă au ca ultim scop menţinerea cursului la un nivel confortabil.
De altfel, Chidesciuc se aşteaptă ca leul să se mai întărească în următoarea perioadă, întrucât, fiind vorba de un volum foarte mare, atragerea leilor din piaţă se va face treptat. Împrumuturile statului în euro nu au avut efect numai asupra cursului de schimb, dar şi asupra rezervelor valutare.
Acestea au atins în noiembrie un nou vârf istoric, de 28,74 miliarde de euro, mai mult cu 335 milioane euro. Rezervele ajung la un nou nivel record pentru a cincea lună consecutiv. Luna trecută, Finanţele au atras 2,2 miliarde euro din piaţa internă.