Târgul de Crăciun organizat la Arad surprinde prin bijuterii lucrate manual, pregătite să coloreze sărbătorile de iarnă.
Citeşte şi:
Nemţii aduc Târgul de Crăciun la Braşov
Pandative de toate culorile fură ochiul trecătorilor la Târgul de Crăciun. Lucrate manual, podoabele se încadrează în tendinţele modei şi sunt gata să se asorteze oricărei vestimentaţii. „Arată foarte bine. Nu ştiu dacă au semnificaţii, dar colorează şi înveselesc orice ţinută”, spune arădeanca Ana Nistor.
Arta din spatele accesoriului
Cele mai multe pandative sunt destinate doamnelor şi domnişoarelor. Există însă şi variante unisex, pictate cu simboluri chinezeşti, sau în formă de fildeş. Alături de pandative, cerceii, lucraţi tot manual, sunt la mare căutare printre arădence. „Au ceva special, chiar dacă nu sunt din aur sau argint. Dau oricând un aer tineresc”, consideră Cosmina Julean. Cei care creează accesoriile sunt soţii Monica şi Octavian Tudor. Amândoi sunt artişti plastici, iar locuinţa lor s-a transformat în atelier. Un proces migălos stă în spatele unui pandativ, pictat în culori vii. „Sunt mai multe etape. Soţia lucrează la partea de design şi culoare, iar eu mă ocup de tot ce înseamnă partea tehnică şi montaj. Lucrăm primăvara, apoi colindăm”, explică Octavian. Ceramica sau lutul polimeric sunt „materia de lucru”.
Materialele ajung apoi în cuptoare, la 900 de grade, după care se lasă câteva zile la uscat. În final, se modelează şi se lăcuiesc. În fiecare an, colecţiile iau o formă nouă. Deocamdată, nu se poate vorbi de o afacere, vânzările asigurând doar supravieţuirea artiştilor pe piaţă. „Nu ne îmbogăţim, dar nu ne lasă inima să facem altceva”, mărturiseşte Octavian.
Tablouri premiate, în chioşcul artiştilor
Alături de pandativele şi cerceii lucraţi manual, chioşcul artiştilor găzduieşte şi creaţii a