După un final de an în care economia Europei dă semne de ieşire din recesiune, analiştii prevăd continuarea creşterii, dar avertizează că zona rămâne vulnerabilă, în special la scăderea dolarului. Sănătatea economiei europene este, pentru România, la fel de importantă ca şi cea din propria ogradă. Aceasta nu doar pentru că facem parte din aceeaşi comunitate, ci şi pentru că exporturile autohtone ajung, în proporţie de peste 70%, în statele Uniunii Europene. Anul 2009
După un final de an în care economia Europei dă semne de ieşire din recesiune, analiştii prevăd continuarea creşterii, dar avertizează că zona rămâne vulnerabilă, în special la scăderea dolarului.
Sănătatea economiei europene este, pentru România, la fel de importantă ca şi cea din propria ogradă. Aceasta nu doar pentru că facem parte din aceeaşi comunitate, ci şi pentru că exporturile autohtone ajung, în proporţie de peste 70%, în statele Uniunii Europene.
Anul 2009 este dificil pentru toate ţările UE, chiar dacă în măsuri diferite. Polonia, spre exemplu, a reuşit să îşi menţină economia în echilibru, PIB crescând cu 1,1% în prima jumătate a anului. Statele din zona euro, cele care utilizează deja valuta europeană ca monedă naţională, au ieşit, tehnic, din recesiune abia în cel de-al treilea trimestru, după o apreciere a PIB de 0,4%, conform datelor Eurostat.
Creşterea zonei euro din ultimul trimestru a fost însă uşor sub aşteptări. Ultimul raport al Erste Group asupra zonei a rectificat din această cauză prognozele pentru 2009, anticipând o scădere mai mare a PIB-ului statelor (cu 3,9% faţă de 3,7% iniţial). Prognozele pentru 2010 au devenit însă puţin mai optimiste: o creştere de 0,7% a PIB, faţă de 0,5% iniţial. Raportul a identificat şi problemele cu care se confruntă economia euro în perioada următoare, printre care se găseşte consumul intern slab şi creşterea şomajului.