Doi tineri au pus pe picioare o moară în apropiere de Piatra. Soţii Alina Ţipoş şi Claudiu Vârgă au muncit nouă ani în Peninsulă, după care s-au întors acasă, unde au ridicat o moară în localitatea Turtureşti.
Ea are 32 de ani şi a muncit în Italia ca menajeră, iar el 34 şi a lucrat mai întâi ca tapiţer, apoi cu o echipă de geologi. Pe Alina am găsit-o robotind printre utilajele de morărit. Deşi are un copil de numai o lună şi jumătate, nu se dă în lături de la muncă. „Am plecat în Italia în anul 2000, dar anul trecut, în octombrie, ne-am întors acasă, aşa cum ne-am dorit tot timpul“, mărturiseşte Alina.
Când a plecat în Italia, tânăra era în anul II de facultate, la Galaţi, la Industrie Alimentară. S-a întors acasă, a reluat studiile la Bacău, iar în vară îşi va da licenţa în morărit.
Investiţia a fost făcută în timp, pe un teren cumpărat, pe care fusese o livadă. Până acum au cheltuit aproximativ 50.000 de euro. Familia deţine patru instalaţii folosite pentru măcinarea boabelor de grâu şi de porumb, pentru obţinerea făinii grisate şi a hranei pentru păsări.
„Numai moara pentru grâu a costat vreo 20.000 de euro“, îşi aminteşte morăriţa. Moara a fost dată în funcţiune în 2004, pe când tinerii se aflau încă în Italia. „Banii pe care îi puneam deoparte îi trimiteam acasă. Aici era tata, care, pensionar fiind, ne-a ajutat să punem afacerea pe picioare până ne-am întors noi“, precizează tânăra. Toate cele patru instalaţii au fost cumpărate de o firmă din localitatea Gherăieşti.
„Câştigăm cât să avem cu ce trăi“
Oamenii s-au obişnuit să vină la moara celor doi soţi pentru că făina pe care o obţin aici este făcută din grâul sau porumbul lor.
„Cei mai mulţi vin la noi pentru că facem toate tipurile de făină. Unii vin pentru că este curat în moară“, crede morăriţa. Din munca lor reuşesc să câşti