De anul viitor, oamenii vor trebui să facă faţă singuri puhoaielor revărsate. Cei mai expuşi riscului sunt ardelenii şi bănăţenii. Sursa: AP
Nu mai puţin de 930.000 de români (aproximativ 4,5 % din populaţia ţării) trăiesc în calea viiturilor şi vor fi obligaţi să înveţe „să convieţuiască” cu ele. Aşa prevede „Strategia naţională privind gestionarea pe termen mediu şi lung a inundaţiilor”, elaborată, de curând, de Ministerul Mediului.
Actul normativ ar putea intra în vigoare de anul viitor, odată cu legea privind asigurarea obligatorie a locuinţelor.
Zeci de mii de case, în calea puhoaielor revărsate
Deşi cifrele prezentate în document sunt îngrijorătoare, oficialii de la Mediu sunt de părere că oamenii trebuie să înveţe să se pună singuri la adăpost de viituri.
Astfel, potrivit raportului specialiştilor, zone „cu risc major de inundaţii” sunt în vestul, nordul şi centrul ţării, în judeţele Timiş, Arad, Bihor, Satu-Mare, Bistriţa, Sălaj, Cluj, Alba, Mureş, Sibiu, Covasna şi Braşov. De apele revărsate nu sunt scutiţi însă nici cei din sudul şi nord-estul ţării.
În total, 930.000 de români trăiesc în calea puhoaielor, iar un calcul bazat pe datele cuprinse în raport arată că peste 88.400 de case ar putea fi luate de ape în orice moment.
Asta, în condiţiile în care România are 1.028.000 de hectare de teren inundabil, suprafeţe întinse fiind situate de-a lungul Dunării şi al principalelor râuri care „brăzdează” Câmpia Română.
În plus, oamenii vor fi obligaţi să facă eforturi „pentru a reţine apa din precipitaţii în localitatea (zona) în care aceasta a căzut”. Doar dacă eforturile lor se vor dovedi inutile, autorităţile vor pu tea „evacua apa în exces în râu”.
Guvernanţii au şi soluţii pentru a veni în sprijinul oamenilor aflaţi în zonele de risc, dar primele rezultate concret