Potrivit unui studiu publicat marţi în revista britanică Nature, o spectaculoasă explozie stelară observată în aprilie 2007 reprezintă primul exemplu al unui tip extrem de violent de supernove a căror explozie antrenează distrugerea totală a stelei, transmite AFP.
Supernova SN 2007bi, observată în aprilie 2007, este primul exemplu cunoscut din această clasă de supernove, conform echipei de astrofizicieni condusă de Avishay Gal-Yam, Weizmann Institute of Science, Israel.
Luminozitatea exploziei le-a permis astrofizicienilor să estimeze că miezul acestei stele avea o masă de 100 de ori mai mare decât întregul Soare, ceea ce înseamnă că această stea avea o masă echivalentă cu cea a 200 de sori, scrie AFP.
Stelele neutronice sau găurile negre se formează în urma exploziilor unor stele muribunde, ce devin supernove şi care au o masă de 10 până la 100 de ori mai mare decât cea a Soarelui iar miezul lor conţine numai atomi de fier.
O supernovă de un tip diferit, extrem de strălucitoare, se formează în cazul stelelor cu o masă de peste 140 de ori mai mare decât a Soarelui, în al căror miez încep să se formeze atomi de oxigen.
Potrivit modelelor astrofizice, o astfel de supernovă atrage după sine distrugerea totală a miezului stelei. În timp de temperatura în miez depăşeşte 1 miliard de grade Celsius, energia fotonilor este atât de mare încât aceştia se transformă în perechi electron, positron (particula elementară de animaterie corespunzătoare electronului) ce se elimină reciproc.