Securitatea i-a pătruns până şi în cele mai ascunse gânduri, sprijinindu-se pe ofiţeri şi informatori zeloşi sau pur şi simplu constrânşi. Mărturie stau sutele de note informative şi rapoarte din cele 22 de dosare întocmite de Securitate şi al căror nume se regăseşte în arhivele CNSAS-ului. În total, 100 de ofiţeri şi informatori i-au făcut viaţa un calvar.
Avea doar 20 de ani atunci când a fost condamnat, pentru prima dată, la 22 de ani de închisoare, sub acuzaţia de a fi condus o grupare paramilitară de rezistenţă împotriva regimului comunist. Sătul de opresiunile comuniste, nedreptăţile şi crimele odioase, tânărul Vasile Gavrilescu a decis în 1958 să se autoexileze în Occident împreună cu soţia sa. Au încercat să treacă frontiera clandestin, dar au fost prinşi, judecaţi şi închişi.
Ce a urmat de aici încolo pare de neimaginat. Gherla, Aiud, Jilava—a trecut prin toate aceste colonii de muncă şi a experimentat cele mai execrabile condiţii pe care mintea omenească cu greu şi le-ar putea imagina.
„Nu mergeau doar pe opresiunea fizică, ci şi pe desfinţarea personalităţii umane. Primeai o gamelă cu lături odată la trei zile. Trebuia să mănânci în genunchi, cu lanţuri la mâini şi picioare. Venea apoi maiorul şi arunca gamela cu piciorul urlând: Ai mâncat destul!”, descrie Vasile Gavrilescu, acum în vârstă de 72 de ani, natura malefică a fostului “sistem torţionar”.
Citeşte incredibila poveste a craioveanului zilele următoare în Adevărul şi Adevărul de Seară Craiova