Oficialii de la Protecţia Copilului Suceava spun că cei mai mulţi dintre micuţii părăsiţi de părinţi au mai mult de trei ani, motiv pentru care nu-şi găsesc părinţi adoptivi.
Angajaţii Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului au luat în custodie de la începutul anului 36 de copii abandonaţi de părinţii naturali. Doar cinci dintre aceştia au ajuns în grija unor asistenţi maternali. Alţi doi au fost adoptaţi de rudele părinţilor care i-au repudiat. Printre cei 36 de copii se numără şase perechi de fraţi, cu vârste cuprinse între patru şi opt ani, care nu pot fi adoptaţi decât împreună. Alţi cinci dintre copii au un handicap fizic, motiv pentru care au şanse mici să-şi găsească alţi părinţi.
Opt cereri de adopţie aprobate
Doar şapte cupluri din Suceava s-au arătat interesate de la începutul anului să înfieze un copil şi au înaintat dosarele la Tribunal. Magistraţii suceveni au aprobat, în total, în 2009, opt cereri de adopţie, toate reprezentând procese deschise de peste un an de zile. Majoritatea celor care vor să înfieze un copil îşi doresc ca acesta să aibă vârsta de maxim un an. „Dacă ar fi să adopt un copil aş dori o fetiţă nou-născută pe care să o cresc ca pe fiica mea. Aş avea posibilitatea de a o educa după credinţele familiei mele“, a declarat Elena Aostăcioaie, casnică.
Oficialii de la Protecţia Copilului spun că majoritatea micuţilor care pot fi adoptaţi la Suceava sunt trecuţi de trei ani, motiv pentru care găsirea unui cuplu interesat să-i înfieze este aproape imposibilă. Pe de altă parte, mulţi dintre ei au probleme de sănătate mintală şi fizică sau sunt de etnie rromă. Aceştia sunt de regulă ignoraţi de sucevenii care doresc să adopte un copil.
Mai toţi „părinţii“ îşi doresc o fiică
Un alt impediment în calea găsirii de către copiii abandonaţi a unei noi familii este ş