3 decembrie 2009
MAE salută alegerea ambasadorului Ahmet Üzümcü în funcţia de Director General al Organizaţiei pentru Interzicerea Armelor Chimice
Ministerul Afacerilor Externe salută alegerea, în unanimitate, la 2 decembrie 2009, a ambasadorului Ahmet Üzümcü (Turcia) în funcţia de Director General al Organizaţiei pentru Interzicerea Armelor Chimice (OIAC), cu prilejul celei de a 14-a Conferinţe a statelor părţi la Convenţia privind interzicerea armelor chimice (CWC), pentru un mandat de patru ani începând de la 25 iulie 2010.
De asemenea, la 2 decembrie 2009, România a fost aleasă, în cadrul aceleiaşi conferinţe, ca stat membru al Consiliului Executiv al OIAC, pentru un mandat de doi ani – mai 2010 – mai 2012. Candidatura României a fost susţinută de către Grupul regional est european, alături de cele ale Albaniei şi Federaţiei Ruse.
Informaţii suplimentare
CWC face parte din categoria tratatelor - cheie în domeniul dezarmării şi al neproliferării armelor de distrugere în masă, fiind primul tratat care interzice o întreagă categorie de armamente (armele chimice). Implementarea CWC de către statele părţi este gestionată de către Organizaţia pentru Interzicerea Armelor Chimice, cu sediul la Haga. OIAC asigură aplicarea unui mecanism eficient de raportări şi inspecţii in situ care au ca obiective dezarmarea chimică, neproliferarea, cooperarea internaţională şi asistenţa victimelor utilizării armelor chimice.
Convenţia a intrat în vigoare la data de 29 aprilie 1997, în prezent 188 state fiind părţi la acest tratat internaţional, care reprezintă 98 % din populaţia globului şi din industria chimică. Depozitarul Convenţiei este Secretarul General al ONU, iar ambasadorul Rogelio Pfirter (Argentina) deţine în prezent funcţia de Director General al OIAC.
De la intrarea în vigoare a CWC au fost distruse 38 299 tone de arme chimi