Orientarea puternica pe servicii si proiectele cu firme private au amortizat efectele crizei pentru grupul austriac, cel mai mare furnizor de servicii IT din regiune. Afacerile cu soft ERP (pentru planificarea resurselor intreprinderii) sunt in declin pentru ca acum mai cumpara doar firmele care au bani si inteleg si ce castiga din acest lucru.
Recesiunea, combinata cu blocarea proiectelor IT din sectorul public si restrangerea cheltuielilor din sectorul privat au dus la o crestere cu 60% in acest an a falimentelor din randul IMM-urilor romanesti cu specific IT, spune Dan Roman, presedintele consiliului de administratie al sucursalei din Romania a companiei austriece S&T, cel mai mare furnizor de servicii si solutii IT din Europa de Est.
"Falimentele firmelor mici si mijlocii din domeniul IT au crescut cu 60% fata de anul precedent - aceasta este o problema care trebuie sa ne dea de gandit. A fost vorba de firme cu 10-15 oameni, care in general faceau subcontractare pentru firmele mari si care aveau oameni cu abilitati, deosebit de bine pregatiti tehnic. Problema a fost ca in acest an toate companiile au incercat sa-si rezolve proiectele cu oamenii din interior, fara sa mai subcontracteze, pentru a-si reduce costurile", a spus Dan Roman intr-un interviu ZF. In varsta de 60 de ani, Roman este unul dintre cei mai cunoscuti manageri din industria locala IT si omul de care se leaga intrarea gigantului american IBM pe piata locala. El a infiintat in 1990 compania RBS, care a fost cumparata cinci ani mai tarziu de IBM, devenind reprezentanta locala a gigantului IT american.
Au preluat 22 de oameni de la firme care s-au desfiintat
Oficialul S&T spune ca in acest context multe firme au avut dificultati in a-si plati salariile si atunci au decis sa se desfiinteze, iar oamenii au fost preluati de firmele mari de pe piata. "Au fost firme mici car