"Daca e vorba sa treci de la 3% din PIB la 6% pentru sanatate, asta inseamna ca vrei sa-ti dublezi veniturile pentru acest sector. Iar asta nu e usor de facut si nu se face mecanic, pur si simplu crescand de 2 ori cota de contributie, pe care nu o platesc decat salariatii. 4 pana la 5 milioane de oameni platesc in tara asta pentru ca 21 de milioane sa fie asigurati si sa primeasca servicii medicale", spune Sorin Ionita, directorul SAR intr-un interviu HotNews.ro
Asculta interviul cu Sorin Ionita
Descarca emisiunea in format MP3
HotNews.ro: De ce risca sistemul medical din Romania sa intre in colaps in 2010?
Sorin Ionita: Din doua motive: motive cronice si motive acute. Motivul acut e criza din 2009, criza de incasari la buget, care s-a transmis si in bugetele de asigurari medicale, si in programele nationale, tot ce e finantat pe sanatate, astfel incat in 2009 am cheltuit cu un trimestru mai mult decat ne puteam permite, adica cu 25% mai mult. Am cheltuit 125% fata de cat am incasat. Si banii acestia, si aici intram in partea a doua a chestiunii, motivele cronice, reprezinta mai putin decat media din PIB cheltuita pe sanatate in Uniunea Europeana, chiar in tari central europene, foste comuniste.
Motivul cronic este pe de o parte subfinantarea, si pe de alta parte ca putinii bani care exista sunt distribuiti prost, nu pe adevaratele prioritati, este unul din cele mai opace sisteme, nu vedem nicaieri pe site-uri bugete, executii in timp real, nici la casa nici in programe nationale, nicaieri. E suficient de lucru pentru a rezolva aceste probleme pentru vreo 10 ani de aici inainte.
HotNews.ro: Ce politici si masuri publice ar trebui adoptate pentru a evita criza din sanatate?
Sorin Ionita: E foarte complicat. Acesta este raspunsul meu onest care indispune pe toata lumea, sse