Reduceri de personal in distributia de medicamente, scaderea veniturilor farmaciilor, opriri temporare de productie de catre producatorii locali si cresteri de preturi la medicamentele fara prescriptie (OTC-uri) sunt principalele estimari pe care jucatorii din industria de medicamente le fac pentru 2010.
In ceea ce priveste dinamica, piata farmaceutica va urma in 2010 cel mai probabil trendul acestui an, adica va avea o usoara crestere de pana in 10% in lei, o scadere de o cifra a valorii in euro si a numarului de unitati, urmand sa revina la cresteri atat in lei, cat si in euro incepand cu 2011, potrivit companiilor.
"Pare imposibil ca piata farmaceutica sa mai creasca in euro, dar va fi o mare realizare daca va mai creste in lei. Principalii factori care vor influenta piata in 2010 sunt pe de o parte lipsa generala a fondurilor, iar pe de alta parte, arieratele din sistemul de sanatate agravate de prelungirea termenelor de plata pentru medicamente. Acestea vor afecta profund dinamica pietei in anul urmator", a spus Dan Ivan, country head al Sanofi-Aventis si presedinte al consiliului de administratie al Zentiva.
Sanofi-Aventis este incepand cu acest an cel mai mare jucator din piata farmaceutica locala, dupa integrarea producatorului Zentiva.
In primele noua luni ale acestui an vanzarile de medicamente au crescut cu 12,8% in lei, dar au scazut cu 3% in euro si cu 10,5% ca si numar de unitati, potrivit datelor de analiza si studii de piata Cegedim Romania. Aceasta tendinta s-ar putea pastra pana la sfarsitul anului. Cegedim estimeaza ca piata farmaceutica va scadea cu 5-10% anul viitor.
Unul dintre managerii optimisti este Dan Zamonea, directorul genereral al Roche Romania, care vede o crestere "modesta" anul viitor. "Avand in vedere recentele propuneri de modificari legislative din industria farmaceutica, estimam ca valoarea tot