Femeile care au un job bine plătit nu au nevoie de banii statului ca să stea acasă doi ani, ci de creşe moderne pentru cei mici. Sursa: NorthFoto
Femeile de carieră aleg în continuare să se întoarcă la serviciu după câteva luni de la naşterea celui mic. Aşa arată o analiză rea lizată de specialiştii în Asistenţă Socială din cadrul Ministerului Muncii. Potrivit acestora, motivele sunt legate şi de bani.
„Cei maximum 4.000 de lei, oferiţi lunar de stat mamelor cu venituri mari pentru creşterea copilului de până la 2 ani, nu se compară cu un salariu de 8.000 de lei, spre exemplu. E drept că indemnizaţia nu poate motiva astfel de femei care, de obicei, se întorc mai devreme la serviciu. (...) Nu este însă principala cauză”, susţin oficialii de la Muncă.
Soluţia: creşe pentru copiii femeilor de carieră
În opinia acestora, motivele trebuie căutate în datele demografice privind vârsta la care româncele dedicate jobului fac primul copil.
„Femeile care realizează venituri mari fac, de regulă, primul copil la 40 de ani şi chiar peste. A vând în vedere vârsta, ele nu-şi mai permit să dea cu piciorul carierei construite până atunci. De aceea, natalitatea este susţinută, în momentul de faţă, de categoriile sociale cele mai defavorizate”, au explicat specialiştii.
Opinia acestora este susţinută şi de Mihaela Miroiu, profesoară la Şcoala Na ţională de Studii Politice şi Administrative şi autoare a mai multor cărţi de feminism. „Este vorba de femei bine instruite care ştiu că, stând acasă cu cel mic, pierd doi ani de activitate”, a precizat aceasta.
O soluţie pentru aceste femei ar putea fi creşele moderne, amenajate la locul de muncă de angajatori, care ar putea fi ajutaţi în acest sens de stat prin reducerea impozitului pe profit.
„Astfel de femei ies practic din competiţie şi