Cine va guverna Romania peste o saptamana? Daca o sa stim clar, deja va fi ceva pozitiv. Dar nu e asa de simplu cum pare, si daca putem lua o pauza din facaturi SRI si filmulete lacrimogene comentate de Dinu Patriciu, propun sa ne uitam mai sistematic la ce variante avem si care este cea ideala.
Varianta unu (nu ca sanse) este cea a victoriei presedintelui Basescu. Mintea de pe urma a mogulului roman fiind cea care e, domnii Vantu si Patriciu, in loc sa stea in banca lor, discreti si cu un aer suferind ca ii baga seful statului in toata galagia, s-au apucat sa iasa pe la propriile televiziuni, sa isi cenzureze deschis angajatii, sa lanseze singuri produse anti-Basescu. Atat i-a dus capul: si evident ca nu ii controleaza nimeni. OK, sa zicem ca obtin ce merita, adica efectul contrar, si Basescu se alege. Cu cine face guvern? Acum o saptamana, oamenii lui imi jurau toti ca e aranjat cu PNL. Orban devenise un fel de sfant inca nerecunoscut public.
Nu era nici o obiectie morala la aceasta alianta, desi PNL s-a luptat la fel de tare sau mai tare ca PSD sa ne strice noua toata anticoruptia si a cheltuit discretionar toate fondurile locale. In sfarsit, se pierdu ocazia de catre Basescu de a albi PNL si lucrurile trebuie reluate dupa alegeri. Mai este si varianta cu luat om cu om. Vorba e ca oamenii vin daca le dai ceva. si – aici voiam sa va aduc – e o perceptie cu totul gresita ca e ceva de dat. Nu e nimic de dat, cel putin nu in contul anului viitor. Platile la stat se fac din imprumuturi de pe piata, in care intra banii bancilor care ar fi trebuit sa crediteze sectorul privat si sa relanseze economia. Ca sa ne vina transa FMI, va trebui sa facem concedieri si sa crestem TVA, altfel nu ne incadram in tinte. In asemenea momente nu exista rente la stat. Statul nu mai are la ora asta decat datorii. Cei care se agita sa ia ceva vor descoperi repede ca n