Prefectul Cristian Roman spune că medicii au greşit fiindcă n-au trimis-o pe femeie la Iaşi. Cadrele medicale nu vor fi trase la răspundere pentru moartea femeii răpuse de virusul A H1N1. Abia peste două luni se va stabili, pe baza unor noi investigaţii, dacă doctorii au acţionat greşit sau nu.
Ancheta în cazul morţii Niculinei Bărbosu (57 de ani) din localitatea Bucecea, vizează şapte medici. Cadrele medicale au venit să dea explicaţii prefectului Cristian Roman, referitor la modul în care au acţionat în acest caz, imediat după decesul botoşănencei.
Verificările au vizat-o pe Alice Hânganu, medicul de familie al femeii.
Cadrele medicale au dat pe rând explicaţii
Au mai fost chemaţi la explicaţii şi doi ambulanţieri, care au transportat-o pe pacienta cu gripă porcină la Secţia de Boli Infecţioase, doi medici infecţionişti care au tratat-o în cele patru zile de spitalizare şi doi medici legişti, care au efectuat necrospia.
Raportul a ajuns pe masa prefectului pe 26 noiembrie şi este avizat de şefii Direcţiei de Sănătate Publică şi de conducerea Spitalului Judeţean Botoşani.
Ultimele patru zile din viaţa Niculinei Bărbosu au fost prezentate evaziv în cinci pagini de cadrele medicale, care au încercat să-l convingă pe prefect că şi-au făcut treaba şi nu se fac vinovaţi de moartea femeii. Primul chemat la raport a fost medicul de familiei al femeii, Alice Hânganu, care a consultat-o, dar nu a trimis-o la Secţia de Boli Infecţioase Botoşani, deşi avea toate simptomele gripei porcine şi temperatură de 40 de grade. Medicul i-a administrat paracetamol şi a lăsat-o să plece acasă.
„Am vrut să chem ambulanţa, dar pacienta a refuzat să meargă la Botoşani. Nu o puteam obliga“, a spus Alice Hânganu, medic de familie în Bucecea. A doua zi dimineaţă, medicul a solicitat prin 112 intervenţia ambulanţei, care