PSD va renunta sa mai ceara, cum a facut in vara, reducerea TVA pentru paine, carne de pui neprelucrata si lapte, daca va reveni la guvernare, dar va insista in continuare pe adoptarea unor serii de facilitati precum introducerea amortizarii regresive a activelor achizitionate in 2009 si 2010, sustine vicepresedintele partidului, Constantin Nita.
El admite ca ar putea fi introduse taxe noi. Daca, in cazul mentinerii la guvernare a PD-L, lucrurile, din punctul de vedere al fiscalitatii, nu ar urma sa sufere modificari majore, sau ele nu au fost anuntate cel putin, din cealalta parte, a PSD-PNL, este posibil sa apara surprize.
PSD a scos deja din sertar cele 24 de masuri anticiriza pe care le propunea in vara, insa nu este inca stabilit la cate din ele nu este dispus sa renunte. In toamna, PNL a venit si el cu 10 masuri anticriza, masuri radicale, intre care reducerea cotei unice de la 16% la 10% si reducerea TVA de la 19 la 15%.
Insa atunci PNL era in opozitie si isi permitea luxul sa propuna orice. Ce s-a convenit, deocamdata, intre cele doua partide este ca PSD sa renunte la a cere cota progresiva de impozitare, iar PNL la reducerea cotei unice. Si in privinta reducerii TVA lucrurile ar putea ramane la fel. "Nu cred ca vom putea reduce TVA la unele produse de baza cum ne gandeam in vara pentru ca impactul este prea mare, este vorba despre 0,4-0,5% din PIB", spune Constantin Nita, vicepresedinte al PSD, cel care negociaza cu PNL un eventual program de guvernare.
Ceea ce s-a convenit cu PNL este eliminarea impozitului minim pe cifra de afaceri, care nu va avea un impact foarte mare asupra bugetului, fiind vorba despre maximum 200 mil. euro anual, afirma Nita.
El spune ca, aproape sigur, va fi introdusa masura amortizarii regresive a activelor achizitionate in 2009 si 2010 "pentru a incuraja investitiile si a asigura recuperarea rapida a a