Economia s-a contractat cu 0,6% în trimestrul trei comoparativ cu cele trei luni anterioare, mai puţin decât estimarea iniţială de 0,7%, construcţiile şi comerţul având cel mai mare aport la declinul Produsului Intern Brut (PIB), după scăderi de 5,5%, respectiv 2,6%, potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică (INS). Pe ansamblul primelor nouă luni, scăderea economică a fost de 7,4% comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut. Valoarea PIB în serie brută, e
Economia s-a contractat cu 0,6% în trimestrul trei comoparativ cu cele trei luni anterioare, mai puţin decât estimarea iniţială de 0,7%, construcţiile şi comerţul având cel mai mare aport la declinul Produsului Intern Brut (PIB), după scăderi de 5,5%, respectiv 2,6%, potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică (INS).
Pe ansamblul primelor nouă luni, scăderea economică a fost de 7,4% comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut.
Valoarea PIB în serie brută, estimată pentru trimestrul al treilea din acest an, a fost de 127,78 miliarde de lei, iar pentru primele nouă luni de 334,23 miliarde de lei, se arată într-un comunicat al INS. Comisia Naţională de Prognoză estimează pentru acest an un PIB de 497,3 miliarde de lei.
În serie brută, economia a înregistrat în trimestrul trei un declin de 7,1% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, cifra fiind identică cu cea publicată la mijlocul lunii noiembrie de INS.
Agricultura, pe creştere
Pe lângă estimările brute ale PIB trimestrial, începând cu anul 2009, INS calculează şi estimări ajustate sezonier, metodă recomandată de regulamentele europene. Ajustarea sezonieră are drept scop eliminarea efectelor sezoniere din cadrul seriei de date pentru a se evidenţia evoluţia economică reală din perioade consecutive.
Astfel, în termeni ajustaţi sezonier, agricultura a avansat, în volum, în perioada iulie-septembrie,