La aniversarea a cincizeci de ani de viaţă, artiştii plastici Gabriela şi Ion Drăghici par fără vârstă. Cu inspiraţie, deasupra sălii de expoziţie de la Cercul Militar şi-au intins un banner pe care scrie: 50+50=100% artă.
Şi cum ar putea fi altfel, când sentimentul care te cuprinde când intri în galerie este unul care te lasă fără cuvinte? Spunea o doamnă că îi vine pur şi simplu să dănţuiască văzând ce fac aceşti doi oameni, din ale căror mâini ies nişte lucruri atât de frumoase. La expoziţia lor jubiliară nu intri ca în orice galerie, intri ca în biserică: de-a dreapta lucrările lui, de-a stânga ale ei. În fundal, ca nişte obiecte aproape sfinte, tablourile magistrale ale Regelui Ferdinad şi Reginei Maria. Pictate în ulei, portretele celor doi suverani ai României vor fi dăruite de pictor Castelului de la Balcic al reginei. Gestul a fost recompensat cu o scrisoare emoţionantă de mulţumire a ambasadorului Bulgariei la Bucureşti în chiar seara vernisajului.
Frumuseţea lumii de unde ne tragem seva
Vizionând lucrările de pe partea stângă, adică ale Gabrielei, am trăit o adevărată revelaţie. Ştiam că lucrează nişte acuarele foarte diafane, de o feminitate delicat exprimată, dar nu îi ştiam şi tapiseriile. S-o luăm cu începutul însă: lucrările în acuarelă având ca temă vechiul Bucureşti au o unitate originală nu numai prin temă, ci şi prin ideea de ramă în ramă, aproape fiecare desen conţinând ca parte integrantă doamne costumate ca în anii '20 sau şi mai de demult, care susţin peisajul. Alte desene cu teme nonfigurative ale artistei aduc în atenţie simboluri decorative îndrăgite mai ales de privirile feminine: fulgi, pene colorate, păsări, peşti, bucăţi de eşarfe, cochilii, frunze. Jocuri de linii şi simboluri, pe care le găseşti mai apoi ca laitmotive în superbele tapiserii realizate în tonuri stinse însă cu un desen bine stăpânit, ce