Noua şefă a diplomaţiei UE, Catherine Ashton, a navigat ieri cu greu printre întrebările europarlamentarilor care i-au pus la îndoială capacitatea de a îndeplini importanta funcţie. Sursa: Reuters
Cu aproape o lună înainte de audierile oficiale şi de votul din Parlamentul European (PE), mai mulţi comisari desemnaţi din echipa lui Jose Manuel Barroso se văd atacaţi chiar în ţările de origine. Pentru britanica Ashton, „preaudierea” de ieri, din PE, a fost prima apariţie publică importantă, după desemnarea în funcţia de înalt reprezentant pentru Politică Externă.
Cele mai sensibile întrebări, privind lipsa de experienţă şi privind trecutul său într-o organizaţie antinucleară acuzată că a primit fonduri de la URSS, au venit de la eurodeputaţii britanici conservatori şi eurosceptici. Ashton a subliniat că reprezintă alegerea a 27 de lideri UE şi că are „aptitudinile necesare” pentru postul ocupat. Ea a asigurat că nu va fi o „extensie a guvernului britanic”.
Înaltul reprezentant, care va reveni în ianuarie la audierile oficiale din PE, a oferit însă puţine detalii privind poziţia sa în dosarele de politică externă ale UE, inclusiv relaţia cu Rusia, Georgia sau Turcia. „Am dori mai multe răspunsuri specifice atunci când vă veţi întoarce în ianuarie”, i-a spus eurodeputatul german, Alexander Lambsdorff, citat de „The Times”.
Unde se află Georgia?
Ashton nu este singurul membru al echipei Barroso care a devenit ţinta criticilor. Partidul Socialist Bulgar (BSP) a anunţat ieri că îi va oferi noului comisar european bulgar desemnat, Rumiana Jeleva, un glob pământesc care să-i indice unde se află Georgia, potrivit „Novinite”.
Reacţia socialiştilor a venit după ce Jeleva, actual ministru de externe, a declarat, luni, că în calitate de eurodeputat a vizitat ţări din Orientul Mijlociu precum Egipt şi Geor