Aliaţii SUA tărăgănează suplimentarea trupelor şi vorbesc tot mai des de accelerarea eforturilor de reconstrucţie. Germania şi Franţa ar vrea să se concentreze pe reconstrucţie şi instruirea forţelor afgane, acţiuni mai puţin costisitoare.
Aliaţii SUA sunt de acord cu noua strategie americană pentru Afganistan, dar nu sunt însă dispuşi să trimită şi mai multe trupe combatante în teatrul de război.
Miniştrii de Externe ai statelor membre NATO se întâlnesc astăzi, la Bruxelles, cu omologii din ţările care contribuie cu trupe la Forţa Internaţională de Asistenţă pentru Securitate în Afganistan (ISAF) pentru a discuta despre noua abordare a conflictului afgan.
Discuţiile, la care urmează să participe şi şeful diplomaţiei afgane, Rangin Dadfar Spanta, şi Înaltul Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe şi Politică de Securitate, Catherine Ashton, ar putea fi „monopolizate" de problema suplimentării trupelor, aliaţii SUA arătându-se reticenţi la apelul preşedintelui Barack Obama de a trimite încă 10.000 de soldaţi.
Secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice, Anders Fogh Rasmussen, a declarat că ISAF poate conta deja pe o întărire de cel puţin 5.000 de soldaţi. Secretarul american de Stat, Hillary Clinton, are misiunea de a face rost de alţi 5.000.
Criză economică
Dincolo de nepopularitatea conflictului în rândul opiniei publice, aliaţii nu se prea înghesuie să-şi suplimenteze trupele şi din cauza costurilor uriaşe pe care această decizie le presupune. Costuri care sunt şi mai împovărătoare în contextul crizei economice.
Sunt însă şi excepţii, una dintre ele fiind Italia. Celor 2.800 de soldaţi italieni aflaţi în prezent în Afganistan li s-ar putea alătura alţi 1.200, doar în prima fază. Din 2001 până astăzi, guvernul de la Roma a alocat peste 2,5 miliarde de euro pentru trupele din Afganistan.
Suma anuală a crescut