Romania a atras in aproape trei ani de la aderare la Uniunea Europeana 470 de mil. euro din fonduri structurale, adica 2,1% din cei 19,2 mld. euro alocati pana in 2013.
Din suma totala de peste 19 mld. euro, Romania a avut la dispozitie 5,6 mld. euro intre 2007 si 2009, ceea ce inseamna un grad de absorbtie de 8,34%.
"Abia incepem sa ne miscam. Pana acum fiecare autoritate care gestioneaza aceste programe a invatat ce are de facut, s-a lucrat la ghidurile solicitantului", spune Cosmin Dragoi, managing partner al grupului de consultanta M27 CED Invest.
Din platile de 470 de milioane de euro efectuate catre beneficiari, circa 73%, respectiv 340 mil. euro, sunt prefinantari, adica sume in avans acordate beneficiarilor pentru a incepe proiectele cu fonduri comunitare. Restul de 130 de mil. euro reprezinta rambursari ale sumelor cheltuite in cadrul proiectelor. In luna octombrie rambursarile catre beneficiari s-au ridicat la peste 31,7 mil. lei (7,4 mil. euro), in timp ce prefinantarile acordate au fost de 94,3 mil. lei (21,9 mil euro), ceea ce inseamna plati de 29,3 mil. euro. Prefinantarea, care poate ajunge pana la 35% din valoarea proiectului, a fost o masura pe care autoritatile au adoptat-o in acest an pentru a veni in sprijinul IMM-urilor cu bani in avans pe care acestea sa le utilizeze la inceperea investitiilor.
"Pentru a putea obtine prefinantare se solicita garantii bancare de 110% din valoarea prefinantarii, ceea ce inseamna ca poti sa garantezi cu imobile sau cu cash. Imobilele sunt devalorizate acum, iar IMM-urilor le este greu sa ofere aceste garantii. Cel mai mult au apelat la finantari autoritatile care dispun de terenuri, imobile si pot sa obtina mult mai usor de la banca o garantie", spune Dragoi.
Cei mai putini bani absorbiti raman in continuare pentru transport (0%), pentru dezvoltarea capacitatii administrative (0,67%) s