Preţurile producţiei industriale erau în octombrie cu 0,66% mai mici decât în aceeaşi lună a anului trecut, ca urmare a ieftinirilor din industria extractivă şi cea de prelucrare, potrivit datelor publicate, astăzi, de Institutul Naţional de Statistică (INS).
Preţurile producţiei industriale au înregistrat prima scădere, în termeni anuali, în iunie 2009, cu 0,03% faţă de iunie 2008, în iulie au coborât cu 1,38% faţă de nivelul din perioada similară din 2008, în august, cu 1,13%, iar în septembrie cu 1,2%, potrivit datelor Statisticii, citate de NewsIn. În mai, ritmul anual de creştere a preţurilor producţiei industriale a fost de 1,4%.
În octombrie, pe sectoare de activitate, au fost raportate creşteri de preţuri de 13,33% la distribuţia apei, salubritate, gestionarea deşeurilor şi activităţi de decontaminare şi de 4,4% în producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat.
Pe de altă parte, preţurile din industria extractivă s-au diminuat cu 9,14%, iar cele din industria prelucrătoare au fost cu 1,13% mai mici.
Pe mari grupe industriale, preţurile au crescut cu 11,27% la produsele din industria bunurilor de folosinţă îndelungată, cu 8,48% în industria bunurilor de uz curent şi cu 4% în industria bunurilor de capital. La polul opus au fost produsele din industria energetică şi industria bunurilor intermediare, preţurile acestora micşorându-se cu 2,46%, respectiv cu 8,8%.
Faţă de luna anterioară, preţurile producţiei industriale au crescut cu 0,28%, potrivit datelor INS. După destinaţie, atât preţurile producţiei industriale pentru piaţa internă, cât şi cele pentru piaţa externă au crescut cu 0,2%, respectiv cu 0,5%.
Pe secţiuni, preţurile au fost mai mari decât în octombrie cu 0,42% la distribuţia apei, salubritate, gestionarea deşeurilor, activităţi de decontaminare, cu 0,38% la produs