Dan este fizician, dar construieşte machete de corăbii pe care le vinde pe mii de euro. Cel mai mult a câştigat pe un model 2.500 de euro. Bucureşteanul a fost cercetător timp de zece ani, între 1989 şi 1999, urmând astfel o carieră în domeniul în care s-a specializat, fizica.
Din anul 2002, împreună cu fratele soţiei lui, a început să construiască machete de corăbii după modele celebre. „Pasiunea pentru modelism o am de mult, dinainte de 1989, dar atunci era foarte greu să găseşti kituri sau planuri. Comunitatea de modelişti era foarte restrânsă“, povesteşte Dan.
A pornit o firmă de modelism
După ce a vândut una dintre machete unui bancher contra sumei de 2.500 de euro, i-a venit ideea să pornească o mică afacere. Modelistul, ajutat şi de cumnatul său, a înfiinţat o firmă şi a încercat să pună pe picioare afacerea. „Am înregistrat firma la Registrul Comerţului, ne-am făcut şi un site în engleză şi în română (www.sargonshipmodels.com), vroiam să angajăm şi câţiva oameni, dar ne-am lăsat păgubaşi pentru că am constatat că navele nu au aşa mare căutare“, povesteşte fizicianul-modelist.
După această experienţă, el a reprofilat domeniul de activitate al firmei axându-se pe aparate de laborator şi automatizări industriale. „Nu puteam trăi din această pasiune, ar fi fost ideal să funcţioneze afacerea. Oricine îşi doreşte să îşi câştige existenţa făcând ceea ce îi place“, zice Dan. El este de părere că, în acest domeniu, românii nu au o cultură solidă, de aceea nici nu sunt foarte interesaţi de corăbii sau de alte ambarcaţiuni în miniatură. „Datorită faptului că au o istorie bogată în domeniul navigaţiei şi dintotdeauna au avut flote puternice, nordicii şi englezii sunt mult mai interesaţi de astfel de lucruri“, explică Dan.
Ultima corabie pe care au construit-o cei doi modelişti se numeşte Astrolabe şi este o replică în miniatură a unei