Magazinele rurale care vând ciment, gresie şi faianţă fac vânzări chiar şi de 3.000 de lei pe zi. În comuna teleormăneană Orbeasca, fiecare din cele şapte magazine de materiale de construcţii este mai profitabil decât orice alt depozit similar de la oraş.
La orice alt tip de afacere m-aş fi gândit să dezvolt într-o comună, dar nu la un depozit de materiale de construcţii. S-au gândit alţii, însă şi aşa se face că în comuna Orbeasca, din judeţul Teleorman, sunt nu mai puţin de şapte depozite.
Toate ştirile legate de criza financiară anunţau că segmentul construcţiilor este cel mai afectat... Atunci, de ce sunt atât de profitabile aceste magazine în mediul rural? „La ţară, tot timpul e de făcut câte ceva prin curte. Mai vopsesc un gard, mai fac o alee, mai cârpesc un perete", îmi explică o bătrânică din comună.
Magazinele de amenajări din mediul rural generează, zilnic, vânzări medii de 2.000 -3.000 de lei, chiar mai mari decât cele de la oraş. Localnicii investesc constant banii pe care-i strâng din agricultură sau din pensie, pentru a-şi renova casele.
Investiţie iniţială de 25.000 de euro
Comuna Orbeasca este situată pe drumul care leagă Alexandria de Piteşti. Florin Oanţă, 38 de ani, este proprietarul unui depozit de profil din localitate. „De bine de rău, sătenii găsesc mereu bani pentru câte ceva de construit: grajduri, garduri, sobe sau câte o cameră", explică Florin, căruia apropiaţii îi spun Florică, sursa lui de profit. Bărbatul a avut 500 de oi, pe care le-a vândut pentru că nu găsea ciobani. Cu banii încasaţi pe ele (un miliard de lei vechi), şi-a deschis depozitul de materiale.
Ideea i-a venit de la un prieten care lucra în domeniu şi care i-a spus că piaţa de profil este „o pâine bună de mâncat". A avut noroc încă din prima, profitând de anii 2007 şi 2008, când creditele se acordau foarte uşor, iar oamenii foloseau bani