Desi nu este un subiect larg discutat, doctorii spun ca noii tatici au o problema mai des intalnita decat ne-am gandi: si ei sufera de depresie postnatala.
Ar trebui sa fie o periada fericita in viata unui barbat - nasterea unui copil - dar dintr-odata, un copil zgomotos si noptile fara somn il fac sa se simta neajutorat si lipsit de control.
"Cred ca noii tatici sufera dintotdeauna de depresie, dar egalitatea care se manifesta in societatea noastra intre sexe face ca acum sa se poata vorbi mai usor despre asta", considera psihiatrul Keith Ablow, citat de FoxNews.
Barbatii care au antecedente in familie in ceea ce priveste depresia au un risc mai mare de a suferi de depresie postnatala. Aceluiasi risc sunt supusi si tatii ale caror partenere sunt atinse de aceasta afectiune.
Ca in cele mai multe cazuri de despresie, simptomele includ o stare generala proasta, o sensibilitate mai mare, lipsa de energie, o scadere a increderii in sine, insomnii si/sau variatii in apetit si chiar ganduri de sinucidere.
Desi majoritatea cazurilor de depresie postnatala la barbati se declanseaza la patru saptamani de la nasterea copilului, doctorul Ablow spune ca a intalnit si pacienti a caror afectiune a aparut dupa trei luni.
Daca il suspectati pe sot ca sufera de depresie postnatala, fiti langa el. Aduceti-i aminte ca aceste sentimente sunt doar temporare. Trimiteti-l la terapie, aceasta fiind de cele mai multe ori cel mai bun tratament.
Femeile ar trebui sa incerce sa ii includa pe tatici in ritualul de construire a relatiei copil-parinte. Tatal s-ar putea simti exclus din viata copilului, iar incurajandu-l sa petreaca mai mult timp cu cel mic ar putea sa ii inlature aceasta senzatie. Binevenite sunt si momentele dedicate exclusiv romantismului, ca de expemplu iesirile in doi.
Desi nu