Avand experienta unei pietei de publicitate online de aproximativ patru ori mai mare decat cea din Romania, Zsolt Simon, CEO al Mediaedge:cia (MEC) Ungaria & MEC Interaction CEE, declara ca online-ul este deseori privit drept un canal aditional la mixul de media de catre advertiserii locali, in timp ce clientii nu investesc suficient in masurarea si testarea efectului pe care il are mediul digital.
“Advertiserii au inceput sa foloseasca online-ul, insa acesta este privit mai mult ca un canal aditional, ca cireasa de pe tort in mixul de media, pentru ca e un lucru la moda, insa acestia nu au inceput sa se gandeasca serios la avantajele mediului de comunicare. Aleg banalul banner, il afiseaza intr-o campanie si atat, nu sunt interesati nici de ceea ce se intampla cu consumatorul in timpul acestei campanii”, declara, intr-un interviu acordat Wall-Street, Zsolt Simon (foto).
Daca in Romania ponderea online-ului in mixul de media era de aproximativ 3%, in Ungaria mediul digital rupea o felie de 10% in 2008, putand urca anul acesta pana la 12%. In plus, display advertising-ul reprezinta doua treimi din aplicatii, restul de o treime fiind impartita intre anunturi, publicitatea pe mobil si prin motoare de cautare.
Spre comparatie, in Romania, in 2008, 51% dintre bugetele de online au fost investite in bannere, acestea inregistrand si cea mai mica crestere comparativ cu celelalte metode de promovare pe Internet, arata datele Media Fact Book.
In opinia lui Zsolt Simon, diferenta intre piata de publicitate online din Romania si cea din Ungaria este data de gradul diferit de dezvoltare.
“Desi din punct de vedere tehnic penetrarea Internetului creste, atingand 30-40%, iar in zona urbana aceasta poate urca pana la 60%, ceea ce demonstreaza ca online-ul a devenit din ce in ce mai usor de folosit, din punct de vedere al utilizatorului, acesta este tan