Scandalul legat de frauda financiară a lui Bernard Madoff încă mai este viu în minţile americanilor şi ale oamenilor din lumea întreagă. Înşelăciunea de 50 de miliarde de dolari a fost subiectul presei timp de luni întregi. Partea interesantă de abia acum începe: Madoff nu este singurul care s-a gândit să se îmbogăţească peste noapte. Înşelăciunile de acest tip se înmulţesc pe zi ce trece, într-o societate care nu se mai află la începuturile capit
Scandalul legat de frauda financiară a lui Bernard Madoff încă mai este viu în minţile americanilor şi ale oamenilor dinlumea întreagă. Înşelăciunea de 50 de miliarde de dolari a fost subiectul presei timp de luni întregi. Partea interesantă de abia acum începe: Madoff nu este singurul care s-a gândit să se îmbogăţească peste noapte. Înşelăciunile de acest tip se înmulţesc pe zi ce trece, într-o societate care nu se mai află la începuturile capitalismului.
Se pare că, pe fondul crizei, dorinţa de a te îmbogăţi cât mai mult într-un timp cât mai scurt folosindu-te de banii unor oameni naivi este foarte răspândită în "ţara tuturor posibilităţilor".
La începutul anului, Madoff
Anul acesta, America a fost zguduită de câteva cazuri de fraude fiscale, toate realizate prin clasica schemă ponzi, cea mai mare şi cea mai celebră fiind cea a fostului şef al Nasdaq.
La scurt timp după ce autorităţile americane l-au depistat pe Madoff, doi investitori new-yorkezi au fost arestaţi pentru o fraudă în valoare de 668 de milioane de dolari, bani pe care aceştia i-au primit de la alţi investitori instituţionali cărora le-au promis profituri uriaşe.
Aceştia au reuşit să înşele o mulţime de instituţii printre care fundaţii caritabile, universităţi şi fonduri de pensii, pe care le-au convins că strategia lor de investiţii le va aduce mult mai mulţi bani. Operaşiunile desfăşurate de aceştia s-au întins pe o pe