Spre deosebire de Ungaria si Polonia, pentru care trebuie vazut daca mai au nevoie sau nu de sprijinul FMI, Romania inca are in fata o perioada lunga in care sa aplice prevederile programului economic negociat, afirma Marek Belka, directorul Departamentului European al FMI, intr-un discurs tinut la Bruxelles.
"Implementarea cu succes a masurilor stabilite si evitarea fenomenului de "oboseala" in procesul de reforma va trebui sa fie in capul listei de prioritati", a spus oficialul FMI. El afirma ca din punctul de vedere al FMI "ce era mai rau" a trecut pentru Europa Centrala si de Est, insa nu trebuie subestimate provocarile drumului care ramane de parcurs spre iesirea din criza. Belka mentioneaza ca Ungaria, Letonia si Romania au avut in fata la sfarsitul lui 2008 - inceputul lui 2009 "crize ale balantei de plati atat de severe, incat au avut nevoie de ajutor financiar international".
La inceputul anului, autoritatile romane inca negau nevoia asistentei financiare externe, pentru ca apoi sa sustina ca acordul cu FMI si UE constituie doar "o centura de siguranta". In cele din urma, de la finantarea balantei de plati, FMI a ajuns sa finanteze direct chiar deficitul bugetar al Romaniei, cu toate ca initial si aceasta solutie era privita de BNR drept o "blasfemie".
De altfel, Bleka adauga ca FMI a acordat o atentie mare dimensiunii sociale a programului cu Romania, pentru a permite ca bugetul sa faca cheltuieli sociale mai mari. De asemenea, el aminteste ca Fondul a eliberat banii dupa o procedura rapida pentru a preveni intrarea intr-o criza majora a balantei de plati.
"Desi criza este departe de a se fi incheiat, niciuna dintre tarile membre ale UE care au in derulare un program cu FMI nu risca in prezent o criza imediata a balantei de plati. In acelasi timp, alte tari raman vulnerabile, iar un al doilea val de programe ar putea urma."
Ofi