În acest moment, la nivel naţional ANP are aproximativ 12.000 de angajaţi, care păzesc peste 26.500 de deţinuţi, iar greva înseamnă că 8.000 de gardieni vor sta acasă.
Sindicatul Lucrătorilor din Penitanciare (SNLP) şi Federaţia Sindicală din cadrul Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor (FSANP), cele mai mari structuri sindicale din puşcăriile româneşti vor să demareze ample acţiuni de protest, după ce se vor consulta vineri. Prima formă de protest ar putea fi greva japoneză.
Cele două organizaţii au ajuns în această situaţie, după ce, potrivit liderilor, au fost încălcate grav drepturile angajaţilor din cadrul sistemului penitenciar.
„Nu au fost acordate premii salariaţilor, nici salarii de merit sau sume pentru plata celor 150.000 de ore suplimentare neplătite de la inceputul anului 2009. Aceste drepturi nu au fost nici măcar prevăzute în bugetul pe anul în curs", a declarat Marin Răileanu, lider sindical din cadrul Penitenciarului Brăila.
Sorin Dumitraşcu, liderul FSANP la nivel naţional, a declarat: „FSANP critică incompetența responsabililor de gestionarea finanțelor sistemului penitenciar. Proasta planificare și lipsa de realism au adus sistemul în pragul colapsului. Investițiile sunt blocate, milioane de lei sunt datorate furnizorilor, iar drepturile salarizare sunt afectate ilegal și abuziv".
„Nu criza, ci incompetența este de vină. Cei 90 de lei acordați fiecărui funcționar pentru asigurarea drepturilor de echipament pentru anul 2008 și anul 2009 sunt o insultă, una care se adaugă practicii de dezinformare permanentă a salariaților și opiniei publice cu privire la starea sistemului penitenciar", a adăugat el.
ANP-ul habar n-are de protest
Până la ora publicării acestui articol, conducerea ANP, habar nu avea de intenţia celor două confederaţii sindicale de a organiza vreun protest. Johanna P