Cum perioada Sărbătorilor este şi una a cadourilor, specialiştii trag un semnal de alarmă asupra produselor contrafăcute sau furate şi care se vând la preţuri atractive. Principalele pieţe de provenienţă a acestor falsuri sunt China, România şi Nigeria, potrivit unui raport realizat de compania de asigurări britanică LV, scrie BBC în pagina electronică.
Dispozitivele portabile pentru muzică, telefoanele mobile şi produsele electronice sunt mărfurile furate şi puse în vânzare cel mai frecvent, iar experţii atrag atenţia că bunurile nu prezintă nicio garanţie.
În privinţa verificării celor care vând produsele pe internet, doar unul din patru cumpărători face acest lucru, mai ales când preţul este convenabil.
"Nu ne surprinde faptul că oamenii vânează cele mai bune preţuri", a declarat John O'Roarke, director al companiei LV.
"Ceea ce arată acest studiu este faptul că există o piaţă uriaşă pentru produse furate sau contrafăcute pe internet", motiv pentru care cumpărătorii trebuie să deschidă bine ochii la produsele care arată prea bine pentru a fi adevărate, a avertizat acesta.
Mai mult, O'Roarke spune că oricine cumpără aceste bunuri încurajează infracţiuni precum furtul sau jaful.
Dintr-un alt raport al Camerei Internaţionale de Comerţ (ICC) rezultă că cei amatori de falsuri sunt mai ales oamenii cu venituri ridicate.
În topul celor mai bine vândute produse contrafăcute sunt produsele IT (CD-uri, DVD-uri), hainele şi software, mai arată ICC.