Medicii de familie sunt nemulţumiţi pentru că, spun ei, în fiecare lună nu li se decontează toate serviciile medicale pe care le prestează.
"Cea mai gravă problemă este că medicul, după ce termină de consultat un pacient şi doreşte să-l introducă în sistem, pur şi simplu nu se salvează şi este respins chiar are contribuţia lunară achitată către buget.
Lunar, fiecare medic de famile pierde din cauza acesta cel puţin 3 milioane de lei vechi. La 157 de medici care au contract cu CAS. iese o sumă frumuşică ", a spus doctorul Grigore Hanţă, preşedintele Patronatului
Medicilor de Familie din Vrancea.
Doctorul Grigore Hanţă a cerut Casei de Asigurări să copieze sistemul medical din Franţa.
"Ar fi mult mai bine pentru toată lumea ca pacienţii să achite la medicii de familie suma de bani, iar apoi aceştia să meargă cu chitanţa la CAS pentru decontare. Am scăpa de birocraţie. Pacienţii ar avea şi ei numai de câştigat", susţine Hanţă.
Acesta mai susţine că decontările se fac mult după termenul stabilit prin contractual cu CAS. Medicii de familie primesc deconturile între 20 şi 25 ale lunii şi cum majoritatea facturilor către furnizori are scadenţă pe 30, sunt nevoiţi să se împrumute.
Sistemul electronic este vinovat
Directorul CAS Vrancea, Mihai Copaci, spune că propunerea reprezentanţilor medicilor de familie esta aberantă şi nu poate fi pusă în aplicare în momentul de faţă:
"Nu se poate schimba acum sistemul pentru că pacienţii ar avea de suferit. Ar trebui să plătească la medic şi să aştepte să se deconteze suma de la CAS. Ar creşte birocraţia, nu ar scădea. Nu noi refuzăm validarea unora dintre pacienţi, ci sistemul electronic.
Sistemul Informatic Unic Integrat al CNAS este cel care i-a nemulţumit pe medicii de familie pentru că nu le validează, ca în urmă cu ceva ani, toţi pacienţii",